|
Táplálkozási formák
-Reform: tágabb értelemben magába olvaszt minden olyan táplálkozási irányzatot, ami „másmilyen”. Pl.: különféle vegetáriánus étrendi formák. Csak olyan nyersanyagok, élelmiszerek kerülnek felhasználásra, amelyeket előzőleg nem kezeltek olyan vegyi agyaggal, amely a növénytermesztés és állattenyésztés hatékonyságát fokozhatja. Az élelmiszerek, nyersanyagok feldolgozása, az ételek elkészítése során a lehető legkíméletesebb eljárások alkalmazhatók, valamint kizárólag természetes forrásból származó adalékanyagok használhatók. Az ételek ízesítésére sokféle friss, esetleg száraz fűszernövényt és kevés SÓT használnak. -Bio: teljes értékű napi táplálkozás, a „normál” táplálkozásnak egy minőségileg magasabb szintem való megvalósítása. Az élelmiszerbiztonságnak a legjobban kialakult gyakorlata a bio termesztés bizonyítható, hiszen minden termelői helyet ugyanaz a szervezet az azonosítástól, az áruház polcáig végig tud kísérni, bizonyítva a termék „bio”-ságát. A termesztés során nem használnak növényvédő szereket, műtrágyákat és egyéb növényvédő anyagokat. Így a növények természetes körülmények között fejlődnek, s így hoznak termést. Csak szerves trágyát használnak fel. Az így termesztett növények kevéssé tetszetősek, de frissek és a tápértékük is jelentős. Az állattenyésztésben sem megengedett hízást elősegítő hormonális készítmények használata, a húskészítményeknél is tilos a kémiai anyagok felhasználása. -Demeter: a bionál is szigorúbb minősítési rendszert jelent, minden összetevője ellenőrzött bio-dinamikus termesztésből származik. A pénztárcát leginkább „megviselő”, igen szigorú minősítésű termékek, melyek termesztésénél, locsolásánál, ültetésénél, szedésénél a napszak, a hold (fogyó, teli), a talaj energiaszintje is fontos. A nap, a talaj, a környezet pozitív rezgéseit, energiáit leginkább felfogó, nekünk átadó termesztési forma.
Vitaminok az ételkészítés során
A vitaminok két csoportja nem csak oldhatóságban tér el egymástól, hanem más tulajdonságokban is. A vízben oldódó vitaminok külső hatásokra (fény, levegő oxigénje, magas hőmérséklet) érzékenyebbek, ezért az ételkészítési eljárások során jobban károsodhatnak, mint a zsírban oldódó vitaminok. Utóbbiakat a szervezet raktározza, elsősorban a májban, ezért nem szükséges naponta a tápláléknak tartalmaznia, ha van a szervezetnek elég tartaléka. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell felvenni, mert a vízzel együtt a fel nem használt vitaminok is eltávoznak a szervezetből. A természetben találhatók az egyes vitaminokkal kémiai összetételben rokon vegyületek, melyeket a szervezet vitaminná tud alakítani. Ezeket elővitaminnak, vagy provitaminnak nevezünk. A vitaminellátásban ezek is rendkívül fontos szerepet töltenek be. A konyhai felhasználás során az élelmiszerek vitamintartalma károsodhat, ezért feladatunk, hogy azt minél jobban megőrizzük. Az előkészítő műveletek során az élelmiszereket nem szabad sokáig vízben áztatni. A mosást hideg vízben végezzük. Az elkészítés során elsősorban a párolást, gőzölést, grillezést, fóliában, zacskóban sütést alkalmazzuk. Főzéskor a vitaminveszteség elérheti az 50%-ot, párolásnál a 15-20%-ot, gőzölésnél már csak a 6-7%-ot. Az ételeket nem szabad hosszú ideig melegen tartani, lehetőleg friss élelmiszert használjunk, mert minél hosszabb a tárolás, annál nagyobb a vitaminveszteség. A C-vitamin bomlása már tárolás közben elkezdődik. 100g paradicsom frissen 42 mg C-vitamint tartalmaz, 20 fokon 1 nap tárolás után már csak 26mg-ot. Optimális tárolási körülmények között (sötét, hűvös hely), a vitamin veszteség csökkenthető.
A só
Mindenki máshogy vélekedik a sóról. Egyesek „fehér arany”-ként emlegetik, mások meggyőződéses só ellenzők. Kinek van igaza? A só sokkal több, mint fűszer: anyagcserénk fontos, szabályozó tényezője. Megtalálható vérünkben, amely érdekes módon az őstengerhez hasonló koncentrációjú sóoldat. Naponta kb. 12-20g konyhasót veszünk magunkhoz ételeinkkel. Ez majdnem kétszerese annak, amit a WHO ajánl. Ehhez képest vesénk 24 óra alatt max. 5-7g sót tud kiválasztani, de csak akkor, ha optimálisan működik. A többit semlegesítenie kell szervezetünknek. Ez vezet a magas vérnyomás kialakulásához, anyagcsere problémákhoz, kiszáradáshoz. Bemutatok néhány, itthon is kapható sót, hogy mindenki eldönthesse, melyik számára, ill. családja számára a legideálisabb. Nem minden só egyforma. Normál konyhasó: finomított, ez azt jelenti, hogy végigmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely mélyen beleavatkozik anyagi szerkezetébe. Nemritkán még fehérítik is. Rejtőzik benne még egy sor további tartósítószer és segédanyag is, pl.: alumínium-hidroxid, amely a só megfelelő halmazállapotának megmaradásához kell. Az alumínium igazolt módon lerakódik az agyban. Kősó: megőrizte természetes formáját. Esetében finomítatlan, tisztítatlan sóról van szó, amelyet a fold mélyéből nyernek. Életenergiában gazdag és tartalmaz bizonyos mennyiségű ( általában 3-4 %) ásványi anyagot, így pl. magnéziumot, számos nyomelemet, köztük jódot. Kristályos só: nem más, mint durva kristályokból álló kősó. Különösen jó hatással van az egészségre. Puszta szemmel is felismerhetjük megjelenési helyein, amint fehér, rózsaszínű, vagy vöröses, csillogó kristályokként emelkedik ki a kőzetből. Ott található meg, ahol sok millió évvel ezelőtt az őstengerek kiszáradtak a napsugárzás miatt. Ez a só maximálisan tiszta, természetes és megtalálhatók benne mindazok az ásványi anyagok, amelyeknek jelentőségük van egészségünk megőrzésében. Valóságos energiabomba. Vízben oldódó.
A cukor és az édesítőszerek Számos doktor méregnek nevezi az összes formáját. Emésztése során erjesztő hatású, amikor is ecetsav, szénsav és alkohol képződik. Savasító hatású, ezért a szervezetnek a testben már meglévő ásványi anyagokat kell előszednie, hogy kiigazítsa a PH egyensúlyt, pl. a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból kénytelen előszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást. Eredetileg a májban glukóz formájában halmozódik fel és a máj megduzzad. Belezavar a vérkeringésbe, a paraszimpatikus idegrendszerbe, leromlik a test ellenálló képességre, leapad a B-vitamin készlet, károsan hat a hasnyálmirigyre is, mert túldolgoztatja. Elsősorban diabetikus és light termékek édesítésére használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy az édesítőszerek segítségével le lehet fogyni. Ez nem így van, sőt a szerek pont a túlsúlyosaknak okoznak problémát. Az édesítőszert használóknál átlagban nagyobb mértékű a súlygyarapodás, mint a cukrot fogyasztóknál. Ez a szerek étvágybefolyásoló hatásától van…. Az édesítőszereket disznók takarmányiban étvágynövelési céllal alkalmazzák. Cukor helyett:a természetes cukrok, amik a zöldségekben, gyümölcsökben, vagy a mézben vannak, nem károsak, mert saját természetes környezetükben vannak. Használhatunk STEVIÁT. Ez a növény Paraguayból és Brazíliából származik, leveleiből készült csipetnyi őrlemény egy teáskanálnyi cukrot képes helyettesíteni. Cukorbetegek is használhatják, sőt a 2-es típusú cukorbaj ellen is hatásos. Levelei A, E, C, P vitaminokat, Ca, Mg, K, Zn, Fe, Mn ásványi anyagokat, béta-karotint tartalmaznak. Hatóanyagai csökkentik a vér káros koleszterinszintjét, normalizálják a vérnyomást, serkentik az inzulintermelést, az emésztő- és vizeletkiválasztó rendszer működését. Méregtelenítő, májvédő, gyulladás gátló hatású, javítja a vérkeringést, segít a vashiányos állapot megszüntetésében. Fogyasztása javasolható cukorbetegségben, elhízásban, érelmeszesedésben, magas vérnyomásban, gyomor és emésztőrendszeri betegségben, vesebetegségben szenvedőknek. A stevia levelei 30x édesebbek a cukornál, kalóriamentes anyagokat tartalmaznak. Cukor helyettesítőjeként való folyamatos használata jelentős testsúlycsökkenést eredményez, huzamos alkalmazása mellett sem merültek fel kedvezőtlen mellékhatások. Egy másik, szintén természetes és teljesen biztonságos édesítőszer a XILIT. Nyírfakéregből készül, de számos gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes, mint a cukor és nincs semmilyen mellékíze. Jótékony hatást fejt ki a fogakra, fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befolyásolja az inzulinszintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória van benne, mint a cukorban. Stabilizálja a hormonszinteket és alapvetően jótékony hatással bír az egészségre. SZIRUPOK: rizsszirup, malátaszirup, juharszirup, tápiókaszirup, agavészirup. Nagyobb adag ásványi anyagokat és gyorsan felszívódó, de a hasnyálmirigyet egyáltalán nem terhelő szénhidrátot tartalmaz, hatásosan támogatja a kimerült szervezetet.
www.biokonyha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|