bio- és reform konyha, házi szépségtippek, ajándékötletek minden alkalomra, természetgyógyászat



Főoldal
Bemutatkozok
Táplálkozási formák
Praktikus tanácsok
Szendvicskrémek, pástétomok
Levesek
Köretek
Sültek, feltétek
Tészták
Szárnyasok
Marhahúsok
Mangalica
Halak
Házi szépségtippek, praktikák
Desszertek, nassok
Wok, római tál
Kedvenc oldalaim
Tanfolyam
Hírlevél, még több recept
Ajándéktippek
Fórum








Szendvicskrémek, pástétomok
 



Köles szendvicskrém:

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, vagy gomolyatúró, 5 dkg. köles, 2 dl. kefir, só, őrölt    

                      köménymag, 1 nagy csokor petrezselyem zöld, 6 medvehagyma levél

A kölest megmossuk, fél liter sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, medvehagymával, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk.

Tipp: tehetünk bele pirospaprikát is, így íze, színe semmiben sem tér el a körözöttétől,

           tejallergiások, candidások,glutén-érzékenyek, vegák  a túrót tofuval is helyettesíthetik, 
           csakúgy, mint a 
 kefirt szójajoghurttal.




 
Hagymás paprikakrém:

Hozzávalók: 3 db. paprika, 2 fej hagyma, olívaolaj, csipet só

A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, sózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk.

Tipp: Ez a szendvicskrém nagyon finom a paprikának köszönhetően. Candidások, vegák, diétázók bátran fogyaszthatják. Én élesztő nélküli, teljesőrlésű tönkölykenyérrel nagyon szeretem.




 
Bazsalikomos lencsepástétom:

Hozzávalók: 20 dkg. lencse, 2 szál répa, 1 pritaminpaprika, 2 fej vöröshagyma, bazsalikom,

                       pirospaprika, 2 db. babérlevél, bio mustár, vagy őrölt mustármag, olívaolaj,

                       2-3 medvehagyma levél

A lencsét babérlevéllel puhára főzzük, a szeletelt répát megpároljuk, az apróra vágott pritamint olajon megdinszteljük. A hagymát apróra vágjuk. Az így előkészített alapanyagokat a fűszerekkel és az olajjal turmixoljuk. Ha túl sűrű, kevés vizet, vagy további olajat adhatunk hozzá.

Tipp: candidások mustár helyett őrölt mustármagot és kevés citromlevet használjanak.




 
Vöröslencsekrém:

Hozzávalók: 0,5 kg. vöröslencse, 2 fej hagyma, 6-10 gerezd fokhagyma, 1 kk. római

                      kömény,  garam massala, gyömbér, kurkuma, koriander, olívaolaj

A vöröslencsét 1-2 órára beáztatjuk. A hagymát és fokhagymát megpirítjuk olajban, majd rátesszük a lencsét és felöntjük vízzel. Készre főzzük, a végén befűszerezzük és átturmixoljuk. 

Tipp: Nem csak pástétomként, hanem szószként is használhatjuk sültek mellé.




 
Élesztőpástétom:

Hozzávalók:10-15 dkg. zab-, rozs-, vagy búzapehely, 5 dkg. friss élesztő, 1 nagy fej hagyma,

                      olívaolaj, borsikafű, só, vega-mix, petr. zöld, 8 medvehagyma levél, víz

A kockára vágott hagymát olajban megpárolom. Megszórom borsikafűvel, hozzámorzsolom a friss élesztőt, beleteszem a pelyhet, felöntöm a megfelelő mennyiségű szűrt vízzel. Hozzáadom a vega-mixet. Pástétom sűrűségűre főzöm kb. 15 perc alatt.  A végén még ízesítem sóval, apróra vágott medvehagyma levéllel, petrezselyem zölddel.

Tipp:A szendvicskrém gazdag B1 vitaminban, mely elősegíti a szénhidrát lebontást, valamint B6 vitaminban, mely a fehérje lebontásában játszik szerepet. Gazdag folsavban, sajnos candidások nem fogyaszthatják az élesztő miatt.




 
Juhtúróval töltött póréhagyma:

Hozzávalók:1 vastagabb póréhagyma, 20 dkg juhtúró, 10 dkg növényi margarin, 2 gerezd

                      fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, őrölt vagy szárított medvehagyma, snidling,

                      só, borsikafű, kömény ízlés szerint

A póré fehér részeit 10-12 cm. hosszúságúra elvágjuk és mindegyiknek a közepét kinyomjuk a vastagabb vége felé. A túrót átpasszírozzuk, elkeverjük a margarinnal, hozzáadjuk az apróra vágott, vagy áttört fokhagymát, az apróra vagdosott petrezselyem zöldet, medvehagymát, snidlinget, sózzuk, megszórjuk borsikafűvel, őrölt köménnyel. Ínyencek némi apróra vágott erőspaprikát is tehetnek a töltelékbe. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a póréhagymát, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt ferdén szeleteljük és teljesőrlésű kenyérrel tálaljuk.  

Tipp:A candidások, vegások, diétázók a juhtúrót tofuval ki tudják váltani, ebben az esetben több fűszer használata ajánlott, mivel a tofu semleges ízű.




 
Cukkinis szendvicskrém:

Hozzávalók: 50 dkg. cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db.

                      paradicsom, 2 zöldpaprika (lehet csípős is), kevés olívaolaj, 10 dkg növényi

                      margarin, 8 dkg. szójapehely, só, borsikafű, paprika, 1 evőkanál vega-mix

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott, kimagvalt cukkinit 1x1cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot és kicsumázott paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsikafüvezzük, fedő alatt puhára pároljuk. A szójapelyhet az ételízesítővel elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellepi. Ha megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk, zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt, a margarinnal jól eldolgozzuk, összeturmixoljuk.

Tipp:A szendvicskrémet vegák, candidások, glutén- és tejallergiások is fogyaszthatják, a szója miatt magas a fehérjetartalma. Ha teljesőrlésű kenyérrel fogyasztjuk, rosttartalma is jelentős.




 
Medvehagymás pesto:

Hozzávalók: 8-10 db medvehagyma levél, 1 evőkanál fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma,

                      kb. 2 evőkanál olívaolaj, 30 g. friss bazsalikom, 1 evőkanál reszelt parmezán

A medvehagyma leveleket nagyon apróra vágjuk a bazsalikommal együtt, majd a fenyőmaggal, fokhagymával és a reszelt parmezánnal mozsárban finom krémmé keverjük. Apránként hozzáadagolunk 2 evőkanálnyi olívaolajat is, illetve annyit, amennyinél kenhető, lágy masszát kapunk.

Tipp:A medvehagyma fokozza az emésztőrendszer működését, vérnyomás és vérzsírcsökkentő hatása van, C-vitamin tartalma javítja a szervezet ellenálló képességét.

 


Karfiolpástétom:

Hozzávalók: ½ karfiol, 1 bio, héjában főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1dl. olívaolaj,

                      majoránna, vagy borsikafű, só

A karfiolt megfőzzük és összenyomkodjuk a főtt burgonyával. A hagymát megdinszteljük és a fűszerekkel együtt hozzákeverjük a karfiolhoz és burgonyához, ízlés szerint megsózzuk, majd az olajat fokozatosan adagolva hozzá, habosra keverjük. Színezhetjük kevés pirospaprikával is.

 
 






www.biokonyha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!