|
Szendvicskrémek, pástétomok
Köles szendvicskrém:
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, vagy gomolyatúró, 5 dkg. köles, 2 dl. kefir, só, őrölt köménymag, 1 nagy csokor petrezselyem zöld, 6 medvehagyma levél A kölest megmossuk, fél liter sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, medvehagymával, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk. Tipp: tehetünk bele pirospaprikát is, így íze, színe semmiben sem tér el a körözöttétől, tejallergiások, candidások,glutén-érzékenyek, vegák a túrót tofuval is helyettesíthetik, csakúgy, mint a kefirt szójajoghurttal.
Hagymás paprikakrém: Hozzávalók: 3 db. paprika, 2 fej hagyma, olívaolaj, csipet só A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, sózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Tipp: Ez a szendvicskrém nagyon finom a paprikának köszönhetően. Candidások, vegák, diétázók bátran fogyaszthatják. Én élesztő nélküli, teljesőrlésű tönkölykenyérrel nagyon szeretem.
Bazsalikomos lencsepástétom: Hozzávalók: 20 dkg. lencse, 2 szál répa, 1 pritaminpaprika, 2 fej vöröshagyma, bazsalikom, pirospaprika, 2 db. babérlevél, bio mustár, vagy őrölt mustármag, olívaolaj, 2-3 medvehagyma levél A lencsét babérlevéllel puhára főzzük, a szeletelt répát megpároljuk, az apróra vágott pritamint olajon megdinszteljük. A hagymát apróra vágjuk. Az így előkészített alapanyagokat a fűszerekkel és az olajjal turmixoljuk. Ha túl sűrű, kevés vizet, vagy további olajat adhatunk hozzá. Tipp: candidások mustár helyett őrölt mustármagot és kevés citromlevet használjanak.
Vöröslencsekrém: Hozzávalók: 0,5 kg. vöröslencse, 2 fej hagyma, 6-10 gerezd fokhagyma, 1 kk. római kömény, garam massala, gyömbér, kurkuma, koriander, olívaolaj A vöröslencsét 1-2 órára beáztatjuk. A hagymát és fokhagymát megpirítjuk olajban, majd rátesszük a lencsét és felöntjük vízzel. Készre főzzük, a végén befűszerezzük és átturmixoljuk. Tipp: Nem csak pástétomként, hanem szószként is használhatjuk sültek mellé.
Élesztőpástétom: Hozzávalók:10-15 dkg. zab-, rozs-, vagy búzapehely, 5 dkg. friss élesztő, 1 nagy fej hagyma, olívaolaj, borsikafű, só, vega-mix, petr. zöld, 8 medvehagyma levél, víz A kockára vágott hagymát olajban megpárolom. Megszórom borsikafűvel, hozzámorzsolom a friss élesztőt, beleteszem a pelyhet, felöntöm a megfelelő mennyiségű szűrt vízzel. Hozzáadom a vega-mixet. Pástétom sűrűségűre főzöm kb. 15 perc alatt. A végén még ízesítem sóval, apróra vágott medvehagyma levéllel, petrezselyem zölddel. Tipp:A szendvicskrém gazdag B1 vitaminban, mely elősegíti a szénhidrát lebontást, valamint B6 vitaminban, mely a fehérje lebontásában játszik szerepet. Gazdag folsavban, sajnos candidások nem fogyaszthatják az élesztő miatt.
Juhtúróval töltött póréhagyma: Hozzávalók:1 vastagabb póréhagyma, 20 dkg juhtúró, 10 dkg növényi margarin, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, őrölt vagy szárított medvehagyma, snidling, só, borsikafű, kömény ízlés szerint A póré fehér részeit 10-12 cm. hosszúságúra elvágjuk és mindegyiknek a közepét kinyomjuk a vastagabb vége felé. A túrót átpasszírozzuk, elkeverjük a margarinnal, hozzáadjuk az apróra vágott, vagy áttört fokhagymát, az apróra vagdosott petrezselyem zöldet, medvehagymát, snidlinget, sózzuk, megszórjuk borsikafűvel, őrölt köménnyel. Ínyencek némi apróra vágott erőspaprikát is tehetnek a töltelékbe. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a póréhagymát, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt ferdén szeleteljük és teljesőrlésű kenyérrel tálaljuk. Tipp:A candidások, vegások, diétázók a juhtúrót tofuval ki tudják váltani, ebben az esetben több fűszer használata ajánlott, mivel a tofu semleges ízű.
Cukkinis szendvicskrém: Hozzávalók: 50 dkg. cukkini, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db. paradicsom, 2 zöldpaprika (lehet csípős is), kevés olívaolaj, 10 dkg növényi margarin, 8 dkg. szójapehely, só, borsikafű, paprika, 1 evőkanál vega-mix Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott, kimagvalt cukkinit 1x1cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot és kicsumázott paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsikafüvezzük, fedő alatt puhára pároljuk. A szójapelyhet az ételízesítővel elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellepi. Ha megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk, zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt, a margarinnal jól eldolgozzuk, összeturmixoljuk. Tipp:A szendvicskrémet vegák, candidások, glutén- és tejallergiások is fogyaszthatják, a szója miatt magas a fehérjetartalma. Ha teljesőrlésű kenyérrel fogyasztjuk, rosttartalma is jelentős.
Medvehagymás pesto: Hozzávalók: 8-10 db medvehagyma levél, 1 evőkanál fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, kb. 2 evőkanál olívaolaj, 30 g. friss bazsalikom, 1 evőkanál reszelt parmezán A medvehagyma leveleket nagyon apróra vágjuk a bazsalikommal együtt, majd a fenyőmaggal, fokhagymával és a reszelt parmezánnal mozsárban finom krémmé keverjük. Apránként hozzáadagolunk 2 evőkanálnyi olívaolajat is, illetve annyit, amennyinél kenhető, lágy masszát kapunk. Tipp:A medvehagyma fokozza az emésztőrendszer működését, vérnyomás és vérzsírcsökkentő hatása van, C-vitamin tartalma javítja a szervezet ellenálló képességét.
Karfiolpástétom: Hozzávalók: ½ karfiol, 1 bio, héjában főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1dl. olívaolaj, majoránna, vagy borsikafű, só A karfiolt megfőzzük és összenyomkodjuk a főtt burgonyával. A hagymát megdinszteljük és a fűszerekkel együtt hozzákeverjük a karfiolhoz és burgonyához, ízlés szerint megsózzuk, majd az olajat fokozatosan adagolva hozzá, habosra keverjük. Színezhetjük kevés pirospaprikával is.
www.biokonyha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
|