bio- és reform konyha, házi szépségtippek, ajándékötletek minden alkalomra, természetgyógyászat



Főoldal
Bemutatkozok
Táplálkozási formák
Praktikus tanácsok
Szendvicskrémek, pástétomok
Levesek
Köretek
Sültek, feltétek
Tészták
Szárnyasok
Marhahúsok
Mangalica
Halak
Házi szépségtippek, praktikák
Desszertek, nassok
Wok, római tál
Kedvenc oldalaim
Tanfolyam
Hírlevél, még több recept
Ajándéktippek
Fórum







Levesek 

Cukkini leves:

Hozzávalók: 4 db. kb. 20cm-es cukkini, 4 db. újburgonya héjastól (csak, ha bio!!!), ízlés

                      szerint só, 1 db. közepes hagyma, olívaolaj, pirított teljesőrlésű zsemle-, vagy

                      kenyérkocka

Üvegesre pirítjuk a hagymát, alaposan megmossuk a cukkinit, héjasan karikára vágjuk. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a sót. Edénybe rakva felöntjük tetszőleges mennyiségű szűrt vízzel. Kb. 20 perc alatt megfő, utána rúdmixerrel pürésítjük. Ízletes krémleves a végeredmény, melynek tetejére rakhatunk pirított kenyérkockákat.

Tipp: Pirított kenyérkockák nélkül glutén- és tejallergiások, candidások, sőt diétázók is fogyaszthatják. Csak a bio burgonya héját hagyjuk meg, mert a nem bio zöldségek, gyümölcsök esetében a permetszerek, méreganyagok közvetlenül a héj alatt találhatók a legnagyobb mennyiségben.




 
Sárgarépa krémleves:

Hozzávalók: 3 közepes sárgarépa, 1 dl. zabtejszín, fél dl. fehér bor, csipetnyi só, kevés

                      nádcukor, 1 evőkanál barna rizsliszt

A megtisztított sárgarépát kisebb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A tejszínt és a cukrot elkavarjuk, a lisztet simára keverjük a fehér borral, majd hozzáöntjük a cukros tejszínhez és ezt is simára keverjük. Beletesszük a főtt répát, összeturmixoljuk, majd újraforraljuk.

Tipp: Tálaláskor érdemes egy  kevés tejszínnel megcsepegtetni, nagyon mutatós. Újraforralásnál legalább 5 percig hagyjuk főni, hogy a bor alkoholtartalma teljesen elillanjon.




 
Bőséges csirkeaprólékleves:

Hozzávalók: ½ kg csirkeaprólék, 3 szál közepes sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 nagy csokor

                      petrezselyem zöld, 2 fej csiperkegomba, kb.20 dkg. zöldborsó, diónyi friss

                      gyömbér, borsikafű, sáfrányos szeklice, vega-mix, só, szerecsendió

Egy vas lábosba, vagy wokba feltesszük az alaposan megtisztított, megmosott aprólékot olaj, zsiradék nélkül. Takaréklángon, fedő alatt hagyjuk, hogy a hús kiengedje saját levét. Miután valamennyi levet engedett, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket, petrezselyem zöldet. A gyömbért érdemes szeletekre vágva, tea-tojásba helyezve belelógatni a levesbe. Kb. fél óra elteltével fűszerezzük. Ezután csak hagynunk kell, hogy megpuhuljon minden. Amikor készen vagyunk, igény szerint fel lehet engedni szűrt, tisztított vízzel, hogy növeljük a mennyiséget. Ez esetben, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és zárjuk le, ha szükséges, ízesítsük utána.

Tipp: Én szoktam beletenni egészben egy hagymát, egy paprikát és egy paradicsomot, nagyon finom ízt kölcsönöz a levesnek. A húsokból kifövő lé elegendő ahhoz, hogy minden puhára párolódjon, fenséges ízt, szaftot adva az ételnek. Ráadásul így a zöldségek megőrzik vitamin és ásványi anyagtartalmuk java részét.




 
Kölesleves:

Hozzávalók: 20 dkg köles, 3 szál sárgarépa, 1 zellergumó, negyed fej kelkáposzta, 1 fej 

                      hagyma, pirospaprika, vega-mix, olívaolaj

Egy répát és a zeller felét apróra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk. Ezeket olajban megpirítjuk, pirospaprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a megmosott kölest, rövid ideig pirítjuk, majd a köles mennyiségéhez képest tízszeres tisztított, szűrt vízmennyiséggel felöntjük. Beletesszük a vega-mixet és lassú tűzön hagyjuk rotyogni a levest, néha megkeverjük. A maradék zöldséget vékony csíkokra vágjuk és 5 perc elteltével hozzáadjuk a leveshez. Készre főzzük.

Tipp:A köles igen tápláló, ősi gabonafajta. Erősen lúgosító hatású, íze semleges, tehát bátran lehet fűszerezni. Édességekhez is nagyszerűen felhasználható. Főzésnél legalább 4-szeres vízmennyiséget igényel.




 
Amaránt krémleves:

Hozzávalók: 100 g. pattogtatott amaránt, 1 l. zöldségleves, 1 nagy zöldhagyma, 1 nagy fej

                       vöröshagyma, 40 g. növényi margarin, 200g. zabtejszín, borsikafű, kevés

                       szerecsendió, reszelt, zsírszegény sajt (elhagyható), metélő hagyma

A pattogtatott amarántot a zöldséglevesben 10 pecig alacsony lángon főzzük. Ezalatt a meghámozott hagymát és a megpucolt zöldhagymát karikákra vágjuk és a vajon enyhén megpároljuk. Ezután a levesbe tesszük és 10 percig még forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az borsikafüvet, valamint a szerecsendiót. Reszelt sajttal, metélőhagymával díszítjük.

Tipp: Az amaránt Magyarországon még kevésbé ismert, ugyanakkor a föld egyik legősibb kenyérgabonaként termesztett növénye. Páratlan ásványi anyag- fehérje- és rosttartalommal bír, valamint gluténmentes. Ételallergiákban, candidában szenvedők, diétázók is fogyaszthatják. A későbbiekben több receptben is felbukkan majd.



  

 Ginseng leves kínai angyalgyökérrel és asztralagusszal:

Fél csirkét felaprítunk, húsát kockákra vágjuk és bő, 3-4 liter szűrt, tisztított vízben, igen lassú tűzön 2 órán át főzzük együtt némi gyömbérrel, egy szál újhagymával, vagy póréhagymával, valamint gézbe csomagolt, vagy tea-tojásba rakott 15 g. angyalgyökérrel, 20 g. asztralagusszal és 10 g. ginsenggel. Legvégül ízesítjük sóval, vega-mixel, szezámolajjal, esetleg egy kis kanál nádcukorral.

Tipp:Ez a leves a vérszegénységben szenvedőknek nagyon ajánlott, de fogyaszthatják mindenféle allergiától, candidától szenvedők is. Az asztralagusz és angyalgyökér leírását lásd a wok címszó alatt.




 
Lótuszleves csirkével:

3 tasak lótuszteát 6 dl. szűrt, tisztított vízben megfőzünk. A teát meleg vízzel felengedjük 3 literre, majd hozzáadunk egy kockákra vágott fél csirkét, 40 dkg. zellert, 4 vékony szelet gyömbért és egy újhagymát. 40 percig-egy óráig főzzük, majd sóval, vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.

Tipp:A magas vérnyomás kiváló ellenszere. A lótusz minden része más-más gyógyhatású. Magas vérnyomásra a levelét használják, szűztea kapszula formájában. A szezámolaj enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. Antioxidánsként hat, normalizálja a bélbaktériumok működését. Csak a főzés utolsó stádiumában használjuk, különben megkeseredik.



 
Tyúkhúsleves shiitake gombával, tofuval és angyalgyökérrel:

Egy csirkecombot forró vízben lemosunk, 3-4darabra vágjuk, s 6 shiitake gombát két órán át vízben áztatunk, majd mindezt másfél  liter tisztított, szűrt vízben 100 g. tofuval és 10-15 g. felszeletelt angyalgyökérrel együtt lassú tűzön 30-40 percen át főzzük. A levest vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.

Tipp: A daganatos betegségben szenvedőknek nagyon ajánlatos ez a leves. A shiitake gomba aktivizálja az immunrendszert, cinkben rendkívül gazdag. Olyan szénhidrát vegyületet tartalmaz, amelyek gátolják a káros baktériumok és vírusok szaporodását, visszaszorítják a rákos daganatokat. A tofu jótékony hatással van a tüdőre, segít a lázas influenza és hörghurut elmulasztásában, kitisztítja a szelet és a meleget a tüdőből, segít a szénanáthán.








www.biokonyha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!